0

Τί έπιπλα και ντουλάπια κουζίνας να επιλέξω


Η σωστή επιλογή για επιπλα κουζίνας είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά στάδια.

Πρέπει κατά την επιλογή τους να λάβετε υπόψη πολλές λεπτομέρειες είτε σε ότι αφορά την κατασκευή μιας νέας κουζίνας είτε στην ανακαίνιση μιας ήδη υπάρχουσας.


Η κουζίνα αποτελεί έναν από τους κυριότερους χώρους ενός σπιτιού. Στον χώρο αυτό μαγειρεύουμε και αποθηκεύουμε μεγάλο αριθμό τροφίμων και πραγμάτων. Για αυτό πρέπει να είναι άνετη, λειτουργική και καλόγουστη.


Είναι λογικό να επιθυμούμε το καλύτερο δυνατό για αυτόν τον χώρο. Για να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:


Μετρήστε τις διαστάσεις του χώρου


Θα πρέπει να προσαρμόσετε τις επιλογές που έχετε λαμβάνοντας υπόψη τον χώρο. Αν η κουζίνα είναι μικρή, τότε ίσως να την κάνετε ενιαία με το σαλόνι και να τοποθετήσετε μια νησίδα ανάμεσα για να οριοθετήσετε τον χώρο. Αυτή η νησίδα, θα λειτουργεί ως πάγκος εργασίας αλλά και ως τραπέζι για φαγητό.


Σε μια μικρή κουζίνα αξιοποιούμε τον κάθετο χώρο με την τοποθέτηση των ντουλαπιών και των ραφιών μέχρι την οροφή. Αντίθετα, σε μια μεγάλη κουζίνα ο αποθηκευτικός χώρος μπαίνει συνήθως οριζόντια.


Αποφασίστε ποιο υλικό θα κυριαρχεί


Ποια είναι τα καλύτερα υλικά για τα έπιπλα και τα ντουλάπια κουζίνας; Μπορείς με την επιλογή των κατάλληλων υλικών να πετύχεις την οικονομία, την άνεση, αλλά και την αισθητική;


Θα πρέπει να αποφασίσετε και να επιλέξετε το υλικό των επίπλων της κουζίνας σας αλλά και τα χαρακτηριστικά του. Όλα αυτά βέβαια ανάλογα με το γούστο σας και τα χρήματα που διαθέτετε.

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να σας απασχολήσουν κατά την επιλογή των υλικών είναι:


  • η μεγάλη διάρκεια ζωής
  • η καλαισθησία
  • η ευκολία που θα πρέπει να προσφέρει στην καθημερινότητα της ζωής σας
  • το είδος της κουζίνας που προτιμάτε - διαχρονική ή μοντέρνα 
  • το χρώμα και
  • η αρμονία των υλικών με το υπόλοιπο σπίτι

Τα τέσσερα βασικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται κάθε κουζίνα είναι: ο σκελετός, τα ντουλάπια, ο πάγκος και οι μηχανισμοί.


Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε ποια είναι τα καλύτερα υλικά για την κουζίνα και τους λόγους για τους οποίους τα προτιμά το αγοραστικό κοινό; Είστε έτοιμοι να επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν απόλυτα στις επιθυμίες σας;


Τα δημοφιλέστερα υλικά και ποια τα χαρακτηριστικά τους:


To Μασίφ είναι είδος ξύλου που το χρησιμοποιούμε για να κατασκευάσουμε τις πόρτες των ντουλαπιών και των συρταριών της κουζίνας. Είναι ακριβή επιλογή σε είδος ξύλου και υλικό με διαχρονική αισθητική.


‘Όταν λέμε μασίφ, εννοούμε ξύλα κερασιάς, καρυδιάς, δρυός, οξιάς και πεύκου, είδη ατόφιου ξύλου που μας δίνουν μοναδικά αποτελέσματα.


Στην Ελλάδα τα πιο δημοφιλή είδη ξύλου είναι η βελανιδιά, η οξιά και η κερασιά, η οποία είναι και το ακριβότερο είδος ξύλου.


Με τα ημιμασίφ έπιπλα κουζίνας μπορούμε να έχουμε οικονομικότερη επιλογή του μασίφ. Η οικονομία προκύπτει με την τοποθέτηση φθηνότερων υλικών στην εσωτερική επιφάνεια των ντουλαπιών και πραγματικού ξύλου στις προσόψεις αυτών.


Αυτή η επιλογή βέβαια δεν θα είναι επιλογή που θα έχει την ίδια αντοχή με το μασίφ ξύλο.

Ο καπλαμάς είναι η πιο οικονομική λύση για έπιπλα κουζίνας που μοιάζουν ξύλινα.

Είναι μια λεπτή φλούδα ξύλου, την οποία βάζουμε σαν επένδυση σε άλλα υλικά όπως το MDF και τη μοριοσανίδα.

Η ποιότητα και η αντοχή των επίπλων με καπλαμά εξαρτάται από το πάχος του φύλλου ξύλου.

Το Laminate ή Βακελίτης, είναι σκληρό, ανθεκτικό και οικονομικό υλικό.

Είναι σανίδες επενδυμένες με φύλλα από συνθετικά υλικά που μοιάζουν με ξύλο. Το τοποθετούμε πάνω σε MDF ή νοβοπάν με ειδικές ρητίνες.


Όταν χρησιμοποιούμε αυτό το υλικό έχουμε εξαιρετική μέση λύση επειδή προσφέρει υψηλής αισθητικής έπιπλα, τα οποία δεν κοστίζουν όσο τα ξύλινα.


Είναι υλικό που έχει ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα. Υπάρχει σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων και απομιμήσεων ξύλου. Δεν απορροφά υγρασία που είναι σημαντικό για τον χώρο της κουζίνας.


Χαρακτηριστικά του είναι η αντοχή του στα χτυπήματα, στην τριβή και τους λεκέδες. Επιπλέον, είναι ανθεκτικό στην δημιουργία βακτηρίων και διατηρεί σταθερό χρώμα στο φυσικό αλλά και στο τεχνητό φως.


Το MDF (Medium Density Fiber) είναι υλικό ευρείας χρήσης και αποτελεί την οικονομικότερη λύση για έπιπλα και ντουλάπια κουζίνας.


Είναι πεπιεσμένα φύλλα χαρτιού που έχουν καλή αντοχή όμως δεν συγκρίνεται με την αντοχή του ξύλου.

Υπάρχει ομοιογένεια στη μάζα του και έχει ικανοποιητικές μηχανικές ιδιότητες.

Σαν υλικό το επεξεργαζόμαστε εύκολα. Δεν απορροφά καθόλου υγρασία, το οποίο είναι σημαντικό για έναν χώρο όπως η κουζίνα.


Συνήθως, επενδύουμε τα MDF έπιπλα με μασίφ ξύλο ή καπλαμά για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Όμως, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούμε το MDF στα πορτάκια της κουζίνας και στα πλαίσια των ντουλαπιών.


Η Μελαμίνη είναι όπως ακριβώς και το MDF. Είναι επεξεργασμένη σκόνη την οποία αναμιγνύουμε με ρητινούχα υγρά σε συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας. Ακόμη, έχει υψηλή αντοχή λόγω της συγκεκριμένης επεξεργασίας.


Είναι πολύ ανθεκτικό υλικό. Υπάρχει σε πολλές αποχρώσεις που θυμίζουν είδη ξύλου. Ως υλικό, το χρησιμοποιούμε κυρίως για την κατασκευή των εσωτερικών στοιχείων των ντουλαπιών. 


Τέλος, είναι κατώτερο υλικό από τον βακελίτη και η πιο οικονομική επιλογή σε ξύλο για την κουζίνα.

Το PVC ή αλλιώς πολυμερικός βακελίτης είναι ένα υλικό σε μορφή ξύλου που χρησιμοποιείται αρκετά στη βιομηχανία για την κατασκευή επίπλων κουζίνας.


Το τοποθετούμε πάνω σε MDF και η τοποθέτησή του είναι παρόμοια με αυτή του βακελίτη ή της μελαμίνης.

Χαρακτηριστικό του είναι η εξαιρετική του εμφάνιση. Δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας και η γυαλιστερή του επιφάνεια εντυπωσιάζει.


Προσφέρει εύκολο καθάρισμα λόγω της λείας του επιφάνειας και έχει ιδιαίτερη αντοχή σε γρατζουνιές.


Όλα τα παραπάνω είναι τα βασικά υλικά ξύλου, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα έπιπλα και τα ντουλάπια της κουζίνας σας.


Ελπίζουμε να λάβατε τις βασικές πληροφορίες που ψάχνατε ώστε να επιλέξετε το είδος υλικού που σας αρέσει περισσότερο.


Σημειώνουμε ότι μετά την επιλογή του υλικού είναι σημαντικό να υπολογίσετε και τα υπόλοιπα υλικά που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε.


Μερικά από αυτά, είναι η επιφάνεια των πάγκων εργασίας, οι μηχανισμοί στα ντουλάπια και οι μεντεσέδες.


Επιφάνεια πάγκου εργασίας


Βασικό βήμα στον σχεδιασμό της ιδανικής κουζίνας είναι η σωστή επιλογή του πάγκου εργασίας.

Σήμερα, η κατασκευή των πάγκων εργασίας γίνεται με την εφαρμογή τεχνολογίας, η οποία μας επιτρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλές διαφορετικές λύσεις.


Ο πάγκος εργασίας είναι η επιφάνεια που την χρησιμοποιούμε περισσότερο. Έχει την περισσότερη φθορά και καταπόνηση από οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια στην κουζίνα.


Ένας πάγκος από χαλαζία είναι ιδανικός για όσους επιθυμούν να ζυμώνουν πάνω σε αυτή την επιφάνεια.

Για όσους θέλουν ένα πιο οικονομικό αλλά ανθεκτικό προϊόν, υπάρχουν επιφάνειες κατασκευασμένες με επενδύσεις νέα γενιάς. Τις ονομάζουμε εξευγενισμένες ή laminate. Έχουν την όψη και την υφή του ξύλου ή της πέτρας και είναι υλικά που αντέχουν στον χρόνο.


Μια καλή συμβουλή είναι να συνδυάσετε σε μια κουζίνα με ξύλινα ντουλάπια, έναν πάγκο με υλικά διαφορετικά από το ξύλο, όπως από χαλαζία, πέτρα ή τσιμέντο. Αντίθετα, σε μια κουζίνα με λευκά και λεία ντουλάπια καλό θα είναι να τοποθετήσετε έναν ξύλινο πάγκο.


Κατάλληλη επιλογή υλικού για τον νεροχύτη, ο οποίος εκτίθεται περισσότερο στο νερό, είναι ο χαλαζίας ή το ατσάλι. 

Συνήθως, οι πάγκοι εργασίας κατασκευάζονται από φορμάικα σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων. Η φορμάικα υψηλής πίεσης (βακελίτης) ή αλλιώς HPL-HIGH PRESSED LAMINATE είναι ένα υλικό που το χρησιμοποιούμε και αυτό για την κατασκευή των πάγκων εργασίας.


Τοποθέτηση Μηχανισμών στα ντουλάπια


Σημαντική θέση στα υλικά των επίπλων κουζίνας έχουν και οι μηχανισμοί των ντουλαπιών. Η σωστή επιλογή τους, θα επηρεάσει αρκετά το κόστος της κατασκευής ή της ανακαίνισης της κουζίνας σας.


Για αυτό, η επιλογή των παραπάνω μηχανισμών πρέπει να γίνει με σύνεση ώστε να συγκρατήσετε το κόστος τους σε λογικά επίπεδα. Διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλη δαπάνη για την εξασφάλιση μιας λειτουργικής κουζίνας.


Οι κατηγορίες μηχανισμών που υπάρχουν είναι οι συρόμενοι και οι πτυσσόμενοι που είναι οι πιο εξεζητημένοι. Υπάρχουν μηχανισμοί ελληνικής κατασκευής που είναι αντίγραφα των ευρωπαϊκών ή εισαγόμενοι κυρίως από την Ιταλία και την Γερμανία.


Υπάρχουν τα περιστροφικά καλάθια που αξιοποιούν τις τυφλές γωνίες μεταξύ δύο ντουλαπιών.

Υπάρχουν τα καλάθια με μεταλλική ή με πλαστική επικάλυψη που τα χρησιμοποιούμε για τα τρόφιμα, τα μπουκάλια και άλλα είδη.


Αυτοί οι μηχανισμοί είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε κουζίνες με μεγάλο αριθμό ντουλαπιών επειδή κάνουν τον χώρο της κουζίνας πιο λειτουργικό.


Πέρα από τα καλάθια, υπάρχουν θήκες για κατσαρόλες, συρόμενα καλάθια για τρόφιμα ή λαχανικά, πτυσσόμενα καλάθια για μίξερ και καλάθια απορριμμάτων.


Υπάρχουν επίσης συρόμενες επιφάνειες όπως τα συστήματα τροφοθήκης σε κολώνες.


Πόμολα και χερούλια που πρέπει να επιλέξω για να τα τοποθετήσω στα ντουλάπια κουζίνας.


Τα πόμολα βοηθούν να προστατεύετε τα ντουλάπια σας. Η προστασία τους είναι σημαντική για την μακροβιότητά τους.


Τα χρειάζεστε για να ανοίγετε τα ντουλάπια με άνεση, ειδικά αν δεν έχουν αυτόματο μηχανισμό.

Μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά σχέδια, χρώματα υλικά και στυλ. Αποτελούν στολίδια για τα ντουλάπια σας και ενισχύουν την αισθητική του χώρου.


Διαλέξτε το χρώμα της κουζίνας σας


Η διαδικασία της επιλογής των χρωμάτων και του σχεδίου της κουζίνας σας, μπορεί να είναι  απλή και συγχρόνως πολύ ευχάριστη.

  • Διαλέξτε το χρώμα

Πριν αποφασίσετε για τα χρώματα στα έπιπλα της κουζίνας σας, το αισθητικό αποτέλεσμα θα έχει πετύχει όταν θα εκπροσωπεί τη δική σας αισθητική. Όταν δηλαδή θα νιώθετε ευχάριστα μέσα σε αυτόν το χώρο. Για αυτό και δεν πρέπει να επηρεάζεστε από τις τάσεις της αγοράς. Καλύτερα να επιλέξετε τον συνδυασμό των χρωμάτων που σας ταιριάζει.

  • Ανοιχτές αποχρώσεις ή έντονα χρώματα

Η επιλογή ανοιχτών ή γήινων αποχρώσεων δείχνουν τον χώρο σας πιο ευρύχωρο. Προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία. Μπορείτε να συνδυάσετε τα χρώματα με ξύλινο πάγκο και να προσθέσετε διακοσμητικά από ψάθα.

Τα έντονα χρώματα δημιουργούν θετική διάθεση. Προσέξετε να υπάρχει ισορροπία θερμών και ψυχρών αποχρώσεων. Θερμές αποχρώσεις είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο. Ψυχρές αποχρώσεις είναι το μπλε, το πράσινο και το μωβ.


Ο συνδυασμός του ανοιχτόχρωμου ξύλου με το λευκό χρώμα, το inox και το φωτεινό λαδί δίνουν ένα φυσικό αποτέλεσμα.

  • Λευκό ή μαύρο

Τολμήστε να χρησιμοποιήσετε μαύρο χρώμα σε μεγάλες επιφάνειες, εάν ο χώρος σας είναι μεγάλος και φωτεινός. Επίσης, εξίσου εντυπωσιακός συνδυασμός είναι το λευκό με το μπεζ και το κόκκινο.


Η επιλογή δύο χρωμάτων είναι επιτυχής, εάν τοποθετείσετε το σκούρο χρώμα στο κάτω μέρος της κουζίνας.

Τέλος, το στυλ που υπάρχει στο σπίτι σας, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μια μοντέρνα ή διαχρονική κουζίνα.


Κουζίνες εντοιχισμένες ή συναρμολογούμενες


Θα πρέπει αρχικά να επιλέξετε ανάμεσα σε συναρμολογούμενες ή εντοιχιζόμενες κουζίνες. Διατίθενται ανάμεσα σε πολλά σχέδια και χρώματα.


Μπορείτε να συνδυάσετε τις ανάγκες σας με την δημιουργικότητά σας. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υποχωρήσετε από αυτό που έχετε στο μυαλό σας για την ιδανική για εσάς κουζίνα.


Είναι δύσκολο να διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε τον χώρο μας και να τον επιπλώσουμε όπως θέλουμε, σύμφωνα με το δικό μας στυλ.


Σε ένα χώρο, στον οποίο υπάρχουν ήδη πόρτες και παράθυρα θα πρέπει να συνδυάσετε τις προτιμήσεις σας με τα υπάρχοντα στοιχεία.


Αν υπάρχει στον χώρο δάπεδο από μωσαϊκό της δεκαετίας του 1960, θα μπορούσατε να κατασκευάσετε μια κουζίνα σε στυλ μεταβιομηχανικού loft. Ένα αδιάφορο δάπεδο θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια μοντέρνα και με φωτεινά χρώματα κουζίνα.


Προσδιορισμός του προϋπολογισμού σας


Το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για την αγορά των νέων σας επίπλων θα αποτελέσει και έναν οδηγό σχετικά με το πώς θα πρέπει να κινηθείτε.


Το ποσό αυτό, παίζει μεγάλο ρόλο στα έπιπλα κουζίνας που τελικά θα επιλέξετε. Καλό είναι να το καθορίσετε όσο πιο ψηλά γίνεται. Αυτό διότι η κουζίνα είναι ο χώρος στον οποίο γίνεται η πιο βαριά χρήση. Επομένως, είναι βασική προϋπόθεση, η ποιότητα των επίπλων να είναι άριστη.

About the author 

Ελένη Μωυσιάδου

Γεια σας είμαι η Ελένη Μωυσιάδου
Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) Epiplorythmos

Η Ελένη Μωυσιάδου είναι μια δυναμική και δημιουργική γυναίκα με όραμα για την εταιρεία. Έχει επενδύσει στην έρευνα και την καινοτομία, ώστε να προσφέρει στους πελάτες της έπιπλα κουζίνας που συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα και τη λειτουργικότητα.
Εκτός από την ποιότητα, η εταιρεία epiplorythmos δίνει μεγάλη σημασία και στην αισθητική. Τα έπιπλά της είναι σχεδιασμένα από διακοσμητές της εταιρείας, ακόμα και από την ίδια την Ελένη, που γνωρίζουν τις τελευταίες τάσεις της διακόσμησης. Η κα Μωυσιάδου θέλει να δημιουργεί έπιπλα κουζίνας που να είναι όμορφα και λειτουργικά, και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών της.

>